استان گیلان - روستای ماسوله
تاریخچه پایگاه:
پایگاه میراث ملی ماسوله با بهره گیری از تجربه حرفه ای اعضای شورای راهبردی، تخصص بدنه کارشناسی و سوابق استادکاران حرف سنتی با بیش از 15 سال سابقه، تولیت امر حفاظت و احیای منظر فرهنگی ماسوله را عهده دار است. به موجب ابلاغیه معاونت میراث فرهنگی کشور خطاب به استانداری گیلان در تاریخ 6/3/1393 به شماره 29120/932500 آمده است: پایگاه ماسوله به نمایندگی از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور مرجع حقوقی صدور مجوز احداث، مرمت، بهسازی، نوسازی، بازسازی وساماندهی کلیه عملیات اجرایی و ساختمانی در محدوده منظر و شهر تاریخی ماسوله است. محدوده بافت تاریخی ماسوله در حدود 11 هکتار، عرصه شهر تاریخی در حدود 80 هکتار، عرصه محوطه کهنه ماسوله در حدود 39 هکتار، محدوده حریم درجه یک منظر فرهنگی در حدود 3135 هکتار و محدوده حریم درجه دو منظر فرهنگی در حدود 12073 هکتار را در بر می گیرد که تحت حفاظت پایگاه ماسوله قرار دارد.
ویژگیهای برجسته:
روستای زیبا و تاریخی ماسوله با معماری زیبا و قابل توجه (اکثر خانههای ماسوله به رنگ رس یا زرد است تا در هوای مهآلود قابل مشاهده باشد)، کوهستانهای وسیع و جنگل سرسبز، از جمله مکانهایی است که در شمال ایران قرار دارد و به طبیعتی خرم، آبوهوایی پاک و مطبوع، هوایی مهآلود و آکنده از عطر دلنشین بابونه و گلپر، بهاری به سرزندگی ابرهای بارانزا، تابستانهایی خنک، پاییزی به هفت رنگ رنگینکمان و زمستانی برفی مشهور است. ماسوله علاوه بر جاذبههای طبیعی، به دلیل قدمتی حدود هشت قرن با برخورداری از جاذبههای گردشگری تاریخی، یکی از محبوبترین و دوستداشتنیترین مناطق توریستی در ایران است که هر ساله میزبان جمع زیادی از گردشگران و مسافران داخلی و خارجی است.
از دیگر جاذبههای گردشگری روستای زیبای ماسوله، بازار مشهور این منطقهی کوهستانی است که میتوان از آن به عنوان قلب ماسوله یاد کرد. از ویژگیهای بارز این بازار میتوان به تشکیل آن در چهار سطح کاملا مجزا و مستقل از یکدیگر اشاره کرد که در ساخت مغازهها نیز تاثیرگزار بوده است؛ به گونهای که مغازهها در سطح پایین یک طبقهای و در سطح بالا از دو طبقه تشکیل شده است. از دیگر مکانهای دیدنی در ماسوله میتوان به موزهی مردمشناسی آن اشاره کرد که از سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را آغاز کرده و در سه قسمت مجزا به نمایش مجموعهای از اشیا فرهنگی مردم این روستای زیبا پرداخته است.