استان بوشهر- بافت تاریخی بوشهر
معرفی:
بنای بوشهر را به اردشیر ساسانی نسبت دادهاند. در کارنامه اردشیر بابکان به وجود بندری به نام بُخت اردشیر اشاره شده که در کنار مدارک دیگر نشان دهنده اهمیت خلیج فارس برای شاهان آغازین ساسانی است. اهمیت این بندر چنان بود که بُخت اردشیر با جادهای به کازرون و شیراز وصل میشد و از آن کالاهای صادراتی به مناطق دیگر حمل میشدند. ولی بوشهر کنونی که تاریخچه ۳۰۰ ساله دارد را “ابومهیری“ پسر شیخ ناصرخان آل مذکور (ناخدا باشی کشتیهای نادرشاه و بنیانگذار خاندان آل مذکور) در سال هزار وصدوپنجاه قمری (۱۱۱۴ش/ ۱۷۳۵م) پایهگذاری کرد، علت تأسیس این شهر به دلیل این بود که نادر شاه میخواست بندری در جنوب بسازد و همچنین نیروی دریایی را تأسیس کند. این بندر چنان پر رونق شد که به عنوان رقیب بزرگی برای بندر بصره به حساب میآمد. این شکوفایی تجاری تا آنجا پیشرفت که “حاج محمد شفیع“ اجازه چاپ و نشر اسکناس رایج بوشهر را به دست آورد و این امتیاز تا برقراری بانک شاهی، در بوشهر باقی بود. بندر بوشهر از اولین مراکزی بود که دارای صنعت چاپ سنگی شد و همچنین بعدها در صنعت یخ سازی و برق پیشرو بود، مردم این شهر از اولین مردمان ایران بودند که با نشریات و مجلات آشنا شدند ، همچنین به دلیل رونق و موقعیت خاص اولین نمایندگیهای شرکتهای تجاری و کنسولگری دولتهای خارجی از جمله بریتانیا، آلمان و روسیه و امپراطوری عثمانی در این شهر دایر شد ولی این رونق با توسعه راهآهن به خرمشهر منتقل شد.
ویژگیهای برجسته:
به گفته گیرشمن بوشهر کنونی در عصر سلوکیان احداث گردیده است ولی می گوید: سلوکیان کمتر از نه شهر در ساحل خلیج فارس بنا نکرده اند و از آن جمله است انطاکیه، پارس، بوشهر امروز که جانشین شهر کهن عیلامی (شهر لیان) گردیده. به نظر می رسد شهری که در دوره سلوکیان بنا نهاده شده هسته اولیه شهر بوشهر امروزی است، و تنها به این نکته اشاره شده که این شهر از دوره هخامنشی تا ساسانی از مناطق مهم بندری و دریانوردی به شمار می رفته است.
منظره بخش تاریخی شهر آمیزهای از رنگهای سفید، زرد و قهوهای است. بافت شهر بوشهر از حدود هفتاد سال پیش یعنی پس از جنگ جهانی اول رونق خود را از دست داده و مصالح مورد نیاز آن که از آفریقا و هند تأمین میشده کمتر در دسترس بوده و ساکنین اصلی شهر شروع به ترک آن و مهاجرت به سایر نقاط کشور کردهاند. پس از جنگ دوم جهانی این مسئله شدت گرفته و پس از انقلاب اسلامی نیز با تخریب بیش از یک چهارم این بافت توسط اداره بندر سیر صعودی این مهاجرت و تخریب شدت چند برابر یافته و هم اکنون به صورت نیمه ویرانهای درآمدهاست.